چگونه ساختمان بتنی در برابر زلزله بسازیم؟

ساختمان بتنی در برابر زلزله ایمنی بسیار بالایی داشته و در برابر لرزش و ارتعاش های شدید زلزله مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهد. اگر قصد احداث ساختمان های بتنی را دارید باید در ابتدا با نکات مربوط ضد زلزله کردن ساختمان آشنا شوید. به بیانی بهتر برای طراحی یک ساختمان ضد زلزله  توجه به اصول و استاندارد های مهم و مشخص شده در طراحی ساختمان ضرورت دارد. مصالح و تجهیزات متنوعی برای طراحی ساختمان های ضد زلزله در بازار موجود است که به راحتی امکان احداث ساختمان بتنی مقاوم در برابر زلزله فراهم شده است.

چگونه ساختمان بتنی در برابر زلزله بسازیم؟

یکی از اصلی تجهیزاتی که برای مقاوم سازی ساختمان بتنی در برابر زلزله مورد استفاده قرار می‌گیرند قالب های فلزی تولیدی شرکت قالب گستر سپنتا مثل قالب تونل فرم هستند؛ این قالب‌ها ضمن سرعت بخشیدن به فرایند ساخت سازه های بتنی باعث استحکام هرچه بیشتر آنها در برابر زلزله می‌شوند. به طور کلی برای اینکه شما یک ساختمان بتنی مقاوم در برابر زلزله داشته باشید باید به کلیه موارد و ریز نکته های مهم توجه ویژه‌ای داشته باشید.

نحوه ساخت ساختمان بتنی مقاوم در برابر زلزله

برای اطلاع دقیق از اینکه چگونه می‌توان ساختمان بتنی در برابر زلزله طراحی کرد نیاز است به برخی از نکات مهم توجه شود. به بیانی بهتر مهندسین حتما باید به روند مقاوم سازی ساختمان‌ های بتنی توجه ویژه‌ای داشته باشند. باید حتما مشخصات فنی هریک از ساختمان‌ها را به صورت فنی مورد بررسی قرار دهید و از مقاومت آن سازه‌ها در برابر زلزله اطمینان حاصل کنید. برای مثال خرید ساختمان هایی که توسط یک تیم متخصص طراحی شده‌اند مزیت های بالاتری داشته و درجه اولویت بالاتری قرار دارند.

عمدتا مهندسان ساختمان برای طراحی یک ساختمان بتنی مقاوم در برابر زلزله به نکات مربوط به آن اهمیت زیادی می‌دهند و از مصالح مناسبی هم استفاده می‌کنند. از طرفی نظارت دقیق شما روی پروژه ساخت ساختمان می‌تواند به روند مقاوم سازی سازه در برابر زلزله کمک کند. بنابراین یکی از روش هایی که شما را به هدفتان یعنی جلوگیری از ریزش سازه با محافظت از جان افراد ساکن نزدیک می‌کند همین بحث مقاوم سازی ساختمان است. اگر ساختمان بتنی به زلزله مقاوم باشد نیروها و تنش های وارده را به بهترین نحو ممکن تحمل می‌کند.

ویژگی های ساختمان بتنی در برابر زلزله

طبعا ساختمان بتنی در برابر زلزله ویژگی های مشخص شده و مخصوص به خود را دارد. لازم است در هنگام خرید ساختمان تمامی ویژگی های ساختمان ضد زلزله را مورد بررسی قرار دهید تا اطمینان خاطر بیشتری داشته باشید. لازم به ذکر است تا به امروز از لحاظ مهندسی استفاده از فرمول های ریاضی برای محاسبه نیروی ناشی از زلزله به ساختمان تثبیت نشده است. این در حالی است که در علم مهندسی زلزله تمامی نیرو های جانبی زلزله به صورت تمام و کمال مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند تا میزان مقاومت ساختمان در برابر زلزله آزمایش شود. جالبه بدانید زلزله در نقاط مختلفی رخ می‌دهد که لازم است شما هریک از نقاط را بر اساس کانون زلزله مورد بررسی قرار دهید.

برخی از ساختمان هایی که در نزدیکی مرکز اصلی کانون زلزله طراحی شده‌اند نیروی بسیار بیشتری به آنها وارد می‌شود. در واقع با افزایش فاصله ساختمان از این مرکز نیروی به مراتب کمتری وارد می‌شود. از این رو هرچه مقاومت یک ساختمان در برابر زلزله افزایش پیدا کند احتمال وارد شدن خسارت به آن ساختمان کمتر است. اینکه ساختمان بعد از یک زلزله با ریشتر بالا دچار هیچ گونه آسیب و صدمه‌ای نشود اجتناب ناپذیر است. در واقع هدف اصلی مهندسان و طراحان این است تا ساختمان های ضد زلزله‌ای طراحی کنند تا آسیب های ناشی از این پدیده خسارت های مالی و جانی کمتری به همراه داشته باشد.

مشخصات ساختمان بتنی در برابر زلزله

شکل پذیر هستند: کلیه المان های سازه باید به خوبی تاب بخورند خم شوند و تغییر شکل دهند بدون اینکه فرو بریزند. به همین دلیل است که بهترین مصالح ساختمانی مقاوم به زلزله دارای شکل پذیری بالایی می‌باشند؛ مثل چوب و فولاد.

سبک وزن می‌باشند: این دسته از ساختمان‌ها وزن بسیار سبکی دارند؛ در واقع سبک سازی ساختمان‌ها از معیار های اصلی مقاوم سازی آنهاست.

استفاده از متریال با کیفیت: یکی دیگر از مشخصات فنی ساختمان بتنی مقاوم در برابر زلزله استفاده از متریال ویژه و مرغوب در ساختار آنهاست؛ مثل فولاد.

پیکربندی ساده: ساختمان هایی که دارای پیکربندی ساده‌ای بوده و همچنین دارای پلان های چهار ضلعی (مستطیلی) هستند زلزله در مسیر مستقیم این سازه‌ها عمل می‌کند.

آیا شخصا می‌توان اقدام به مقاوم سازی ساختمان کرد؟

با توجه به حساسیت بالای فرایند مقاوم سازی ساختمان بتنی در برابر زلزله جواب این سوال خیر است. برای مقاوم سازی سازه بهتر است با متخصصان این حوزه مشورت کنید. برای مثال برخی از شرکت های پیمانکار عمرانی در این حوزه خدمات بسیار خوبی به شما ارائه می‌دهند. پس بهتر است خود به تنهایی برای مقاوم سازی ساختمان دست به کار نشوید و حتما از متخصصان با تجربه مشورت بگیرید.

آیا بعد از مقاوم سازی هیچ خطری ساختمان شما را تهدید نمی‌کند؟

برای پاسخ به این سوال باید دید که ساختمان بتنی یا فلزی شما تا چه حدی به زلزله مقاوم شده است. از آنجایی که شدت و مقدار زمین لرزه‌ها با یکدیگر متفاوت است نمی‌توان میزان مقاومت ساختمان را به صورت دقیق حدس زد. از طرفی همه ما می‌دانیم که با گذشت زمان ساختمان رفته رفته فرسوده و مستهلک تر می‌شود که این موضوع رابطه مستقیمی با کاهش قدرت ساختمان بتنی در برابر زلزله دارد.

جمع بندی

کشور ایران روی خط زلزله قرار دارد و هر لحظه ممکن است زمین لرزه های شدیدی رخ دهد. از آنجایی که خانه های ایران چندان مقاومت لازم را برای مقابله با زلزله ندارند روش های مختلفی برای مقاوم سازی ساختمان بتنی در برابر زلزله پیشنهاد شده است. استفاده از سیستم های بادبند به کارگیری دیوار برشی پیش تنیدگی استفاده از ژاکت های بتنی و فلزی و مقاوم سازی ساختمان با FRP از روش های معروف و مناسب مقاوم سازی ساختمان های بتنی به حساب می‌آیند. در نظر داشته باشید شاید به کارگیری این روش‌ها کمی هزینه بر باشد اما آسایش و آرامش بیشتری را برای شما به همراه دارد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چگونه ساختمان بتنی در برابر زلزله بسازیم؟" هستید؟ با کلیک بر روی تکنولوژی, کسب و کار ایرانی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چگونه ساختمان بتنی در برابر زلزله بسازیم؟"، کلیک کنید.