افتخار آفرینی زنان فناور ایران در جهان/ مروری بر مشکلات زنان فناور ایران برای ایجاد کسب و کار

امروزیا گزارش می دهد؛

افتخار آفرینی زنان فناور ایران در جهان/ مروری بر مشکلات زنان فناور ایران برای ایجاد کسب و کار

ناکافی بودن سرمایه اولیه برای تولید انبوه محصولات بروکراسی بسیار زیاد و مسیر دشوار برای اخذ مجوز های لازم برای تولید یا بکارگیری محصولات و فقدان راه های ارتباطی موثر برای دریافت حمایت های ملی از مهمترین چالش هایی هستند که زنان فناور ایران با آن مواجه اند.

خبرگزاری آنا_گروه علم و فناوری؛ طی دهه های اخیر زنان خلاق و نوآور ایران با تولید محصولاتی فناورانه توانسته اند نقش مهمی در کشور ایفا کنند.

هرچند حضور زنان در عرصه فناوری و نوآوری در کشور روند افزایشی به همراه داشته است اما همچنان سهم آنها نسبت به مردان در بخش های مختلف تحقیقاتی و علمی کمتر است؛ تنها ۱۲ درصد از کسب و کار های نوین و فناورانه به زنان ایرانی اختصاص دارد در حالی که ۶۴ درصد از ورودی دانشگاه های کشور را زنان تشکیل می دهند.

همچنین از مجموع ۲۷ هزار و ۲۳۷ نفر تنها ۵ هزار و ۱۵۴ نفر (۱۹ درصد) هیئت مدیره شرکت های دانش بنیان را تشکیل می دهند. در حالی که زنان و بانوان توانمند ایران توانسته اند در عرصه بین المللی طی چند دهه اخیر به خوبی بدرخشند و توانمندی های خودشان را به دنیا معرفی کنند. به عنوان مثال در تازه ترین رویداد بین المللی ۴ بانوی فناور ایرانی توانسته اند در مسابقه شرکت های نوآفرین زنان بریکس جایزه کسب کنند؛ از میان ۱۰۰۰ پروژه از ۳۰ کشور جهان ۲۶ پروژه برنده شدند که ۴ پروژه از آن مربوط به زنان کارافرین ایرانی بوده است.

در حالی که زنان و بانوان توانمند ایران توانسته اند در عرصه بین المللی طی چند دهه اخیر به خوبی بدرخشند و توانمندی های خودشان را به دنیا معرفی کنند. به عنوان مثال در تازه ترین رویداد بین المللی ۴ بانوی فناور ایرانی توانسته اند در مسابقه شرکت های نوآفرین زنان بریکس جایزه کسب کنند؛ از میان ۱۰۰۰ پروژه از ۳۰ کشور جهان ۲۶ پروژه برنده شدند که ۴ پروژه از آن مربوط به زنان کارافرین ایرانی بوده است

هم اکنون در زیست بوم نوآوری و فناوری ایران این زنان کارآفرین خلاق نوآور و فناور ایران با چالش ها و موانع بسیار زیادی از جمله ناکافی بودن سرمایه اولیه برای تولید انبوه محصولات بروکراسی بسیار زیاد و مسیر دشوار برای اخذ مجوز های لازم برای تولید یا بکارگیری محصولات و فقدان راه های ارتباطی موثر برای دریافت حمایت های ملی مواجه اند. در این گزارش سعی داریم به برخی از مشکلات این زنان اشاره کنیم.

نقش تاثیرگذار زنان در رفع مشکلات جامعه

سیده فاطمه حسینی یکی از برندگان جایزه بریکس ۲۰۲۴ و مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان که در زمینه توانبخشی برای بیماران پارکینسون فعالیت می کند در این خصوص گفت: زنان نیمی از افراد تاثیرگذار جامعه را تشکیل می دهند. مسلما ورود زنان در عرصه علم و فناوری بسیار می تواند مفید و موثر باشد و کیفیت کار ها را افزایش دهد.

وی افزود: حضور زنان در این عرصه به رشد و شکوفایی خودشان نیز کمک می کند. در حال حاضر حضور موثر زنان در جامعه و تولید محصولات فناورانه و نوآورانه شان باعث شده کیفیت بسیاری از محصولات افزایش پیدا کند. امیدواریم حضور زنان در جامعه روندی رو به افزایش داشته باشد.

وی اظهارکرد: اکنون در بخش خصوصی و فضایی علمی کشور تفاوت ویژه ای میان زنان و مردان مشاهده نمی شود. جدا از اینکه اکنون شرکت های دانش بنیان چالش های مختلفی در زمینه ایجاد و راه اندازی کسب و کار ها دارند بانوان ایران به جزء ابعاد شناختی و فرهنگی که در تصور برخی از افراد وجود دارد_که آزاردهنده است_ با چالش خاصی مواجه نیستند به همین دلیل توانسته اند  مدارج عالی و موفقیت های خوبی کسب کنند.

افتخار آفرینی زنان فناور ایران در جهان/ مروری بر مشکلات زنان فناور ایران برای ایجاد کسب و کار

مشکلاتی بر سر راه زنان در مدیریت کلان جامعه

مرضیه ابراهیمی یکی از برندگان جایزه بریکس ۲۰۲۴ و مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان که در زمینه تاسیس بانک سلول های ایمنی برای درمان سرطان فعالیت دارند در این خصوص گفت: خوشبختانه ورودی اکثر دانشگاه ها را خانم ها تشکیل می دهند این افراد قاعدتا در آینده به حوزه فناوری روی می آورند از اینرو زنان می توانند نقش موثری در رفع مشکلات جامعه ایفا کنند به شرط اینکه موانع پیش رویشان را کنار بگذارند.

این عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان افزود: این موانع می تواند از داخل خانه آغاز شود و در ادامه مشکلاتی در جامعه پیش رویشان به وجود آورد. در بعد کلان تر ممکن است مدیریت کلان جامعه مشکلاتی برای خانم ها در حوزه توسعه فناوری به وجود آورد. از جمله این مشکلات می توان به اخذ مجوزها برقراری ارتباط با مدیران ارشد و دخالت داشتن در اجرای برنامه های مربوط به بانوان اشاره کرد.

این موانع می تواند از داخل خانه آغاز شود و در ادامه مشکلاتی در جامعه پیش رویشان به وجود آورد. در بعد کلان تر ممکن است مدیریت کلان جامعه مشکلاتی برای خانم ها در حوزه توسعه فناوری به وجود آورد. از جمله این مشکلات می توان به اخذ مجوزها برقراری ارتباط با مدیران ارشد و دخالت داشتن در اجرای برنامه های مربوط به بانوان اشاره کرد

وی تصریح کرد: در این بین ارگان ها و نهاد های دولتی مانند معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان می توانند برای رفع این مشکلات نقش موثری داشته باشند. من موفقیت کنونی ام را مدیون حمایت های اولیه معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری هستم؛ حمایت هایی که باید مستدام و مستمر صورت بگیرد.

ورود به بازار برای زنان فناور سخت تر است

فاطمه حامدی دکترای صنایع غذایی و مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان که تولید کننده دم نوش های جوشان است نیز درباره مشکلات حضور زنان در عرصه علم و فناوری گفت: مهمترین شرط برای حضور زنان در این عرصه داشتن جسارت است. زمانی که زنان مانند مردان جسارت به خرج دهند دیگر هیچ تفاوتی میان زنان و مردان به وجود نمی آید. شاید آقایان با یک بار رفتن به مرکزی توانسته اند محصول خودشان را معرفی کنند اما من فناور بیش از ده بار این کار را انجام داده ام.

وی افزود: قطعا مشکلات زنان در مسیر علم و فناوری برای اخذ مجوز ها و ورود به بازار فناوری به علت ظرافت های روحی شان سخت تر از مردان است از اینرو باید تسهیلات ویژه تری برای بانوان فناور اختصاص پیدا کند.

باید تسهیلات ویژه ای به زنان فناور اختصاص پیدا کند

اعظم کرمی یکی از برندگان جایزه بریکس ۲۰۲۴ و مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه هوش مصنوعی ساخت پهپاد های بومی و پردازش تصویر در این خصوص گفت: زنان می توانند نقش موثری در جامعه به خصوص در حوزه هوش مصنوعی و ساخت پهپاد ها داشته باشند. هرچند این نوع فعالیت ها در خارج از کشور مورد توجه می گیرد اما متاسفانه تعداد زنان فعال در ایران بسیار کم است. گویا در کشورمان غریبه هستیم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان افزود: نهاد ها و ارگان هایی مانند معاونت علمی فناوری اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری حداقل می توانند در زمینه هوش مصنوعی برای بانوان این حوزه تسهیلات ویژه ای قائل شوند. به عنوان مثال قصد داشتیم در یکی از نمایشگاه های فناوری دبی حضور پیدا کنیم اما سهمیه ای به ما تعلق نگرفت زیرا باید میزان فروش محصولات شرکت مان بیشتر می شد. قطعا اگر تسهیلاتی در این زمینه فراهم شود می توانیم حضور پر رنگ تر و چشمگیرتری در عرصه بین المللی داشته باشیم.

سخن پایانی

مقوله نقش آفرینی زنان در زیست بوم دانش فناوری و همچنین به رسمیت شناختن توانمندی های این افراد از جمله موضوعاتی است که باید مورد توجه و حمایت بیشتر دستگاه های متولی این امر به خصوص معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ایران قرار گیرد تا زنان فناور ایران که عمدتا فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند نیز بتوانند با تسهیلات ویژه ای که دولت برای آنها در نظر گرفته است پاسخ بیشتری به رفع برخی از نیاز های جامعه بدهند و ضمن اشتغال زایی برای جوانان با تولید محصولات فناورانه از خروج ارز پیشگیری کنند و با ارز آوری بیشتر نقش موثری در رشد اقتصاد دانش بنیان کشور داشته باشند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افتخار آفرینی زنان فناور ایران در جهان/ مروری بر مشکلات زنان فناور ایران برای ایجاد کسب و کار" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افتخار آفرینی زنان فناور ایران در جهان/ مروری بر مشکلات زنان فناور ایران برای ایجاد کسب و کار"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه