در گفت وگو با امروزیا تشریح شد؛
تحلیلگر ارشد بازار بین الملل آهن و فولاد گفت: دولت همواره با دریافت مالیات و فروش انرژی به صنایع بخش زیادی از هزینه های خود را تامین می کند حالا در این بین با تعطیلی برخی از خط های تولید و کاهش تولیدصنایع مختلف باید منتظر بود و دید که دولت چه برنامه ای جهت حمایت از صنایعی که با تعطیلی و کاهش تولید مواجه شده اند را دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری امروزیا جلسه بررسی راهکار های رفع ناترازی برق و توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر شامگاه سه شنبه ۲۷ آذرماه به ریاست دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهور در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.این در حالی است که رئیس جمهور چند روز پیش هم در پیامی ویدئویی طی پویش «دو درجه کمتر» خطاب به مردم ایران با اشاره به آلودگی هوا و تأثیرات منفی آن بر سلامت جامعه اظهار داشت: «با توجه به اینکه سوخت نامناسبی داریم ضرورت دارد که روند گرمایش خانه و محل کار را کنترل کنیم.»
محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی رئیس جمهورهم در پیامی به مردم و صاحبان صنایع اظهار کرده است که ناترازی انرژی به این معناست که به اندازه ای که مصرف داریم تولید انرژی نداریم. به عبارت دیگر گاز استخراج شده از زیر زمین پاسخگوی نیاز های فعلی ما نیست. اگر این تناسب به هم بخورد گاز کافی به هموطنان نخواهد رسید و نیروگاه های برق هم قادر به تولید پایدار نخواهند بود.
وی با بیان اینکه مشکل ناشی از آن است که در گذشته چه در زمان های دور و چه در سال های اخیر برنامه ریزی مناسبی برای تطبیق تولید و مصرف انجام نشده است گفت: اگر تولید ما به اندازه مصرفمان بود یا مصرفمان با تولید همخوانی داشت امروز با این شرایط مواجه نمی شدیم.
عمده ترین چالش های صنایع با قطع گاز و برق
کارشناسان معتقدند قطع برق می تواند آسیب های جدی به تولیدکنندگان فولاد سیمان پتروشیمی و … وارد کند. اولین و مهم ترین آسیب توقف تولید است.کارخانه ها برای تولید محصولات خود نیاز به انرژی مداوم دارند و هرگونه قطع برق می تواند باعث توقف خطوط تولید شود. این توقف ها می تواند هزینه های بالایی برای تولیدکنندگان داشته باشد. توقف تولید نه تن ها به کاهش درآمد منجر می شود بلکه می تواند قرارداد های موجود را نیز تحت تأثیر قرار دهد و موجب از دست رفتن مشتریان واحد های تولیدی و صاحبان صنایع شود.
از سوی دیگر قطع انرژی منجر به کاهش کیفیت محصولات کارخانجات می شود. برای مثال فرآیند تولید فولاد نیازمند کنترل دقیق دما و فشار است و قطع برق می تواند باعث عدم تعادل در این فرآیند ها شود. این عدم تعادل می تواند منجر به تولید محصولات باکیفیت پایین تر و درنتیجه کاهش ارزش آنها در بازار شود و در ادامه کاهش کیفیت محصولات می تواند به از دست رفتن اعتماد مشتریان و کاهش سهم بازار منجر شود.
ایران دارای صنایع انرژی بر بسیاری است و ناترازی انرژی که به معنای عدم تعادل مزمن و نگران کننده بین عرضه و تقاضای انرژی است تاثیرات عمیق و مخربی بر بهره وری و رشد اقتصادی یک کشور می گذارد.
محدودیت در تامین گاز طبیعی که به عنوان سوخت اصلی و حیاتی بسیاری از صنایع ایران از جمله صنایع پتروشیمی فولاد و سیمان استفاده می شود نیز مشکلات جدی و خسارت باری را برای این صنایع ایجاد می کند. این محدودیت صنایع را مجبور به استفاده از سوخت های جایگزینی می کند که از لحاظ اقتصادی گران تر و از لحاظ زیست محیطی آلاینده تر هستند. از این قبیل سوخت ها می توان به مازوت اشاره کرد که هزینه های تولید را به شدت افزایش می دهد همچنین به محیط زیست آسیب جدی می رساند.
ناترازی انرژی واقعیتی تلخ برای صاحبان صنعت و واحد های تولیدی
کیوان جعفری تهرانی کارشناس صنعت فولاد درباره ناترازی انرژی قطع برق واحد های فولادی قطع گاز با سردشدن هوا و راهکار های پیش روو در پاسخ به این سوال که تامین کسری درآمد دولت با تعطیلی تولید به عهده کیست؟ اظهار کرد: ناترازی انرژی به عنوان واقعیتی تلخ برای صنایع کشور از جمله آهن و فولاد مطرح است. تاکنون صنایع فولادی در ۴ تابستان با قطعی برق و ۳ زمستان با قطعی گاز مواجه بوده اند که تاثیرات نامطلوبی بر برنامه ریزی های تولید و صادرات داشته است.
تامین کسری گاز به عهده کیست؟
جعفری تهرانی خاطرنشان کرد: تامین کسری گاز از دست بخش خصوصی خارج و به عهده حاکمیت است. بسیاری از صنایع اکنون به واسطه قطع گاز با به هم ریختگی برنامه ریزی های تولید مواجه شده اند؛ موضوعی که بر برنامه ریزی های تولید آنها نیز تاثیرگذار است.
سرمایه گذاری بخش خصوصی در تولید گاز دیربازده است
وی تصریح کرد: شرکت های بزرگ خصولتی نیز علاقه مند به سرمایه گذاری در میادین نفتی شده اند اما پروژه هایی دیربازده هستند و نتایج سرمایه گذاری های آن به زودی در صنایع کشور مشخص نخواهد شد. سرمایه گذاری نیروگاه ههای غیرفسیلی زیر ۲ سال به نتیجه می رسد.
کارشناس صنعت فولاد ادامه داد: در مورد برق نیز استفاده از نیروگاه های غیرفسیلی و تجدیدپذیر که اکنون نیز آغاز شده است یکی از راهکار ها است که می تواند در زمان زیر ۲ سال به بازدهی برسند.
تحلیلگر ارشد بازار بین الملل آهن و فولاد درباره درباره تامین مالی برای احداث نیروگاه های کوچک و بزرگ مقیاس عنوان کرد: یکی از مهمترین راهکار ها جمع آوری سرمایه های خرد برای تامین سرمایه نیروگاه های کوچک خورشیدی است. این شیوه در بسیاری از کشور های جهان تجربه شده و موجب می شود تا سرمایه مردم که در بانک ها است به چرخه تولید وارد شود. اگر وزارت نیرو بتواند برنامه ریزی مناسب را داشته باشد و پول برق خریداری شده از این نیرو ها را به موقع پرداخت کند راهکاری موثر برای تولید بخشی از برق مورد نیاز کشور خواهد بود.
تعلل وزارت نیرو در پرداخت پول برق خریداری شده و دلسردی سرمایه گذاران
جعفری تهرانی ادامه داد: اکنون یکی از مشکلات این است که وزارت نیرو در پرداخت پول برق خریداری شده حتی از نیرو های خصوصی تعلل می کند که موجب دلسردی سرمایه گذاران می شود. برای استفاده از شیوه تامین سرمایه خرد برای نیروگاه های خورشیدی نیاز به ایجاد زیرساخت هایی در بورس انرژی برای عملکردی کارآتر وجود دارد.
تحلیلگر ارشد بازار بین الملل آهن و فولاد ادامه داد: دولت همواره با دریافت مالیات و فروش انرژی به صنایع بخش زیادی از هزینه های خود را تامین می کند حالا در این بین با تعطیلی برخی از خط های تولید و کاهش تولیدات در صنایع مختلف باید منتظر بود و دید که دولت در این شرایط که تولید برای فعالیت خود نیاز به نقدینگی دارد چه برنامه ای جهت حمایت از صنایعی که با تعطیلی و کاهش تولید مواجه شده اند را دارد.
کارشناس صنعت فولاد تاکید کرد: تا امروز هیچ طرح حمایتی از سوی دولت برای بخش تولید ارائه نشده اما انتظار می رود از بخش مالیات و بیمه که بار سنگینی را بر عهده صنایع مختلف گذاشته کمی کاسته شود.
قطع برق مشمول کارخانجات بزرگ که نیروگاه سیکل ترکیبی احداث کرده اند نیز شده است
وی عنوان کرد: برخی کارخانجات بزرگ نسبت به ایجاد نیروگاه سیکل ترکیبی یا خورشیدی اقدام کرده اند اما در پیک مصرف برق با قطع برق نیز مواجه می شوند و اگر قرار باشد که دچار قطعی شوند و تولید برق برای آنها مزیتی نداشته است و اگر قرار باشد که قطع برق داشته باشند برای سرمایه گذاری در تولید برق انگیزه ای نخواهند داشت.
کارشناس صنعت فولاد عنوان کرد: طبیعی است که سرمایه گذاران در تولید برق که برق تولیدی آنها وارد شبکه سراسری برق می شود این انتظار را داشته باشند که میزان قطع برق آنها ۷۰ درصد کمتر از سایر واحد ها باشد.بحران ناترازی یک چالش جدی برای صنایع است که تأثیرات گسترده ای بر تولیدکنندگان و قیمت محصولات آنان دارد. در مسیر حل این بحران یکی از راهکار ها نیز نوسازی زیرساخت های برق و مدیریت بهینه مصرف انرژی است که می تواند گامی مؤثر در جهت کاهش برخی مشکلات ناشی از قطعی باشد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تامین کسری درآمد دولت با تعطیلی تولید به عهده کیست؟/ افزایش کمبود نقدینگی صنایع با ناترازی های انرژی" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تامین کسری درآمد دولت با تعطیلی تولید به عهده کیست؟/ افزایش کمبود نقدینگی صنایع با ناترازی های انرژی"، کلیک کنید.